Vittenvej 66, 8382 Hinnerup

Fremtidens arbejdsplads – når arbejdet rykker ind i privaten

At arbejde hjemme fra den private matrikel er for mange konsulenter ikke noget nyt. For dem har Microsoft Teams, Skype og lignende længe været en fast del af arbejdsdagen – også før Corona.

Derimod har de færreste fastansatte oplevet at arbejde hjemmefra i mere end højst et par dage om måneden. Så ramte 2020, og langt de fleste af os blev sendt hjem med en bærbar under armen og skulle med ét vænne os til en ny hverdag på hjemmekontoret.

Ligesom de ansatte, har mange virksomhedsledere også skullet vænne sig til, at deres medarbejdere arbejder på distancen. Tidligere var flere ledere relativt afvisende over for denne model. Årsagen skulle findes i, at de var bekymrede for, at det ville have en negativ effekt på produktiviteten såvel som virksomhedskulturen

Et år senere er tonen blevet en anden og flere virksomheder ser nu positivt på, at medarbejdere arbejder på distancen – enten på fuldtid, deltid eller i en hybrid-model.

 

Når hjemmearbejde øger produktiviteten

Ifølge en undersøgelse udarbejdet af Capgemini, har mere end 60% af virksomheder verden oplevet en væsentligt øget produktivitet i 3. kvartal 2020. Ved at give deres medarbejdere mulighed for at arbejde på distancen, har virksomhederne i undersøgelsen, i gennemsnit oplevet en stigning i produktiviteten på 18%. Muligheden for at arbejde hjemmefra har nemlig gjort det muligt for medarbejdere at skære drastisk ned på pendlertid, og skabe en mere en fleksibel hverdag for dem og deres familier.

Flere virksomheder forventer i øvrigt en stigning i produktiviteten på 17% i gennemsnit over de næste to til tre år. Næsten 70% af virksomhederne tror på, at gevinsterne ved hjemmearbejde vil vare ved – også efter Corona.

 

Vil forventningen holde stik?

Om forventningerne vil blive indfriet de kommende par år vil vise sig. En ting står dog klart: successen afhænger af om virksomhederne kan finde den rette model for en mere afbalanceret tilgang til hjemmearbejde. De skal genoverveje effektiviteten af eksisterende strukturer og nedbryde organisatoriske siloer og eventuelle barrierer mellem teams, der arbejder sammen på distancen.

Til trods for, at produktiviteten er steget, har mange ansatte udtrykt en bekymring for at arbejde hjemmefra i det lange løb. Godt og vel 56% af de adspurgte i undersøgelsen føler et pres for altid ’at være på’. Der er altid opgaver, der skal løses, og de er noget nemmere at slippe til dagen efter, når du fysisk kan bevæge dig væk fra dem – eks. ved at sætte dig op på cyklen og køre hjem. Når du arbejder hjemmefra, er dit kontor inden for hjemmets fire vægge, og der skal ikke meget til for at blive mindet om alle de ting du føler, du mangler at få styr på.

Hvis virksomhedernes forventninger om en fortsat stigende produktivitet på hjemmekontoret (deltid, heltid eller en hybrid-model) skal holde stik kræver det, at lederne aktivt træder til. De skal skabe et miljø, hvor folk åbent kan tale om deres bekymringer og fremme en bedre balance mellem arbejde og fritid.

Hvis du har lyst til at blive klogere på arbejdslivet post Corona, er følgende artikler værd at dykke nærmere ned i:

God læselyst!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privatlivspræferencer
Når du besøger vores hjemmeside, indsamles der forskellige oplysninger om dig, eksempelvis ved hjælp af cookies. Her har du mulighed for at ændre i dine privatlivspræferencer. Vær venligst opmærksom på, at hvis du sletter eller blokerer cookies, kan du risikere, at hjemmesiden ikke fungerer optimalt og, at der vil være indhold som du ikke kan få adgang til.